1. Home
  2. Pers
  3. Den Haag viert Feest aan Zee in 2018

Den Haag viert Feest aan Zee in 2018

26 januari 2018

Badplaats Scheveningen bestaat 200 jaar
Den Haag, 23 januari 2018 – In 2018 viert Den Haag met culturele en sportevenementen in de stad en op het strand het hele jaar dat badplaats Scheveningen 200 jaar bestaat. Met een historisch stadscentrum en een levendige haven biedt de stad de perfecte combinatie van cultuur en shoppen of relaxen aan het strand.


Precies 200 jaar geleden bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen met zeewater. Hierdoor ontstond de eerste badplaats van Nederland. Sinds 1818 groeide het vissersdorp uit tot een levendige badplaats voor een breed publiek. In noordwest Europa is Den Haag de enige grote stad aan zee. Een historische binnenstad en elf kilometer strand vormen een unieke combinatie. 
   
‘Ringen aan zee’ op het strand van Scheveningen
Landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doedens brengt twintig decennia Scheveningen tot leven met twintig zandringen van circa 150 bij 300 meter, die staan voor 200 jaar badcultuur. Twee zilverkleurige graafmachines zullen de zandringen uitgraven op het strand vlakbij de gezellige winkelstraat de Keizerstraat. Iedereen kan zelf dit kunstwerk ervaren en door de zandringen heen lopen. Van 12 februari tot en met 12 april 2018.


Jan Steen in het Mauritshuis
Niet alleen aan zee bruist het, ook qua cultuur is er genoeg te doen, bijvoorbeeld in het Mauritshuis. De zeventiende-eeuwse Hollandse kunstenaar Jan Steen is vooral bekend als schilder van vrolijke, ietwat chaotische scènes uit het dagelijks leven. Steen heeft echter ook heel andere onderwerpen geschilderd: verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en de geschiedenis. Het zijn verhalen vol opwinding, drama en hartstocht. Deze tentoonstelling laat met een selectie van zo’n twintig schilderijen zien dat hij een veelzijdig en ambitieus kunstenaar was met een grote literaire kennis en een scherp oog voor de komische aspecten in elk verhaal. Van 15 februari tot en met 13 mei 2018.


Finish Volvo Ocean Race 2018 in Den Haag
Deze legendarisch zeilrace zal in juni 2018 voor het eerst in de geschiedenis eindigen in Nederland. Na 46.000 gezeilde zeemijlen is Den Haag de ultieme bestemming. Van 23 juni tot en met 1 juli kan iedereen tijdens het negendaagse Volvo Ocean Race Festival de boten van de zeilers bewonderen in de Scheveningse haven, meedoen aan verschillende watersportactiviteiten en genieten van optredens in het Zuiderstrandtheater. Van 23 juni tot en met 1 juli 2018. 
  
In een kwartier van stad naar strand
Den Haag ligt aan de kust, waar je na een koninklijke stadswandeling verse vis kunt eten aan de haven van Scheveningen. Gemiddeld duurt het een kwartier om van de binnenstad naar het strand te komen. Een nieuwe tool op de website laat zien hoe snel je van het meisje met de parel in het Mauritshuis naar de haven komt of van de Pier naar Paleis Noordeinde.


Meer informatie over je city trip naar Den Haag vind je op www.denhaag.com