1. Home
  2. Pers
  3. Den Haag zet zichzelf in Amsterdam op de kaart

Den Haag zet zichzelf in Amsterdam op de kaart

22 juni 2017


Samenwerking voor betere spreiding bezoekers

 

Met de inzet van een intensieve online campagne, het bezoekersmagazine A-mag, de schermen op Schiphol en billboards in de stad wordt de komende drie jaar relevant aanbod van Den Haag gepromoot,  in Amsterdam. Doel is bezoekers aan de hoofdstad te verleiden om ook een bezoek te brengen aan Den Haag. Wethouder Kasja Ollongren van Amsterdam, wethouder Karsten Klein van Den Haag en de directeuren van de citymarketingorganisaties tekenden een samenwerkingsovereenkomst om dit te bekrachtigen.

 

 

Wethouders Ollongren en Klein en de directeuren van de citymarketingorganisaties Van der Avert en Esser ondertekenen de overeenkomst. Den Haag promoot drie jaar haar cultuuraanbod in de hoofdstad Amsterdam.© foto Coco Olankunle.

 

Van hoofdstad naar hofstad
Amsterdam is voor veel internationale bezoekers van Nederland de hoofdbestemming. De focus ligt derhalve niet automatisch op het aanbod in andere steden. Aanbod dat door de goede bereikbaarheid en relatief korte reistijden wel binnen het bereik van een bezoek ligt. Het vergroten van de zichtbaarheid van onder meer het culturele en vrijetijd aanbod van Den Haag in de hoofdstad, is de basis voor de meerjarige overeenkomst tussen de twee steden. Voor Amsterdam Marketing is het onderdeel van de bredere aanpak om het bezoek aan de hoofdstad te spreiden over de verschillende Amsterdamse buurten, de metropoolregio en daarbuiten. Om zo de druk op met name het centrumgebied te verlichten. Het presenteren van het toeristisch aanbod van Den Haag leidt ertoe dat internationale bezoekers van de hoofdstad worden verleid om ook naar de hofstad te gaan tijdens hun bezoek of bij een herhaalbezoek.

 

Het aantrekken van bezoekers naar Den Haag past bij de ambitie van de stad in haar streven om tweede bezoekersstad van Nederland te worden. De promotie van het relevante aanbod in Den Haag in andere steden, is voor Den Haag Marketing een belangrijke component voor de realisatie van deze bredere doelstelling.
 
Toonaangevend Haags aanbod
Centraal in het promoten van Den Haag staat het rijke koninklijke leven, de badplaats aan zee, de vele musea en het politiek-bestuurlijke hart van het land. De campagne besteedt bijvoorbeeld aandacht aan de publiekstrekker De ontdekking van Mondriaan in het Gemeentemuseum, de meesterwerken in Het Mauritshuis en de attractie Madurodam. Bij de selectie van het aanbod wordt door Amsterdam Marketing en Den Haag Marketing, de organisaties verantwoordelijk voor de promotie en presentatie van de steden en de regio, gekeken of het past bij de bezoekers aan de stad Amsterdam om zo aansluiting te vinden bij de voorkeuren en interesses van deze personen.

 

Spreiding
Van oudsher heeft Amsterdam een grote aantrekkingskracht. Met de nog altijd groeiende belangstelling voor de stad zijn samenwerkingsverbanden met andere steden van grote toegevoegde waarde. Het ontsluiten van het cultureel aanbod in de regio en steden buiten Amsterdam draagt bij aan het doel om Amsterdam groter te maken en bezoekers te verleiden om naar ‘buiten’ te gaan. In Den Haag is nog groei mogelijk. Binnen de stad bevinden zich verschillende toeristische gebieden, zoals het centrum, de internationale zone en de kust.